maanantai 2. heinäkuuta 2012

Viikko 26: Akilleskipuja

ma 25.6; pm: 30min. tukilihasjumppa, muutoin lepoa. Oli todella väsynyt olo.
ti 26.6; pm: 10km, oikea akillesjänne alkoi vihoittelemaan
ke 27.6; am: 5km. pm: 5km + 11km. Yht. 21km
to 28.6; am: 5km, akilles kipeytyi oikein kunnolla
pe 29.6; pm: 40km pyöräily
la 30.6; pm: 15km
su 1.7; am/pm: 22km

Viikko 26: juoksua yhteensä 73km ja pyöräilyä 40km

Akillesjänteet alkoivat sitten kipuilemaan. Varsinkin oikea akilles oli välillä todella kipee. Ensioireet alkoivat jo tiistaina, mutta keskiviikkona meno tuntui aika lailla normaalilta, mitä nyt välillä hieman kipuja esiintyi. Torstaina olikin sitten tyystin toinen ääni kellossa. Aamulla töihin hölkätyn vitosen jälkeen oikea akilles oli niin kipee, että jo pieni kävely töissäkin alkoi tehdä tuskaa. Soitin Maijalle, että tuus hakeen mut kyytiin kotimatkalla sillä juokseen en todellakaan pysty. Kotona olen iltaisin hieronut kipeää akillestä kylmällä ja laittanut siihen pari kertaa päivässä Voltarenia. Perjantaina en edes haaveillu juoksemisesta, vaan kävin illalla ulkoiluttamassa pyörää 40km verran. Tuntui ettö hoidot ja maltilliset jumpat / venytykset alkoivat tekemään tehtäväänsä ja niin otinkin lauantaina taas juoksuaskeleita. Täysin kivuitta nuo viikonlopun lenkit eivät tosiaankaan sujuneet, enkä tiedä oliko tuo juoksu aivan viisasta. Todennäköisesti ei, mutta kun ei taaskaan malta. Sunnuntaina lisäksi tuli aivan totaalinen uupuminen. Alkuperäinen tarkoitus oli juosta n. 25km, mutta lyhensin lenkkiä lopussa ja siltikin oli hyvä, että jaksoin kotiin asti juosta. En tiedä mikä karkoitti energiat kropasta. Viimeinen vitonen oli todella väsyneen juoksijan raahautumista.

Oli hieman tuskainen viikko tähän väliin. Toivottavasti nuo akilleskivut hoituisivat pois ilman suurempia tarpeita juoksutauolle. Ensi perjantaina pitäis juosta Isojoella 8km kisa, mutta sille starttaan vain mikäli kivut loistaa poissaolollaan.

2 kommenttia:

  1. Hei, tuosta akilles-kivusta olisin hieman kysellyt... Onko sulla aikaisemmin ollut oireita jalan kanssa vai onko ihan uusi juttu? Ja tuntuuko sinulla kipeytyneessä koivessa yleensä sitten narinaa, niin kuin useilla tuntuu olevan? (Niin kuin nyt myös minulla... :/)

    VastaaPoista
  2. Tsau! Joo, kyllähän nuo akillekset on joskus aiemminkin kipuilleet. Ei siltä oikein tahdo kokonaan välttyä jos haluaa paljon juosta, tai ainaakaan minä en ole vuosien saatossa välttynyt.

    Oman kokemukseni mukaan tulehdustilat ovat yleensä hoidettavissa (mm. rauhallista venyttelyä, kylmää, kuumassa saunassa varovasti hieromista jne.) Tietty kivun aiheuttavaa liikuntaa olisi syytä valttää ja korvata se jollain esim. pyöräilyllä. Tällaisista tulehdustiloista kivut useimmiten johtuvat. Pahempi juttu on sitten jos tulehdus pääsee kroonistumaan. Itsellä ei ole koskaan akillesta tarvinnut leikata, mutta monilla kavereilla kroonistunut tulehdus on johtanut juurikin siihen, tai ainakin tolkuttoman pitkään lepoon juoksusta. En halua pelotella, mutta jos jänne narisee, niin se on kokemukseni mukaan huonompi merkki. Olemme tietty yksilöitä, mutta mulla akilleksen narina on johtanut takavuosina pitkittyneisiin kipuihin. Myös pari kaveria, joilla jänne narisi kuin vanha veräjä, joutuivat siitä myöhemmin leikkaukseen.

    Jos kyse on vaan (kuten tapauksessasi veikkaan) pelkästä tulehduksesta, niin kannattaa olla aktiivinen ja kuormittaa jännettä esim. tasapainolaudalla, porrasvenytyksellä ja vastaavalla. Myös kylmä ja Ice Power kokemukseni mukaan auttavat. Toivottavasti selätät pian ongelmat :)

    VastaaPoista