lauantai 19. lokakuuta 2013

19.10 Kankaanpää maraton

Tänään juostiin Kankaanpäässä maraton ja olin siis mukana. Loppuaikani oli 2:57.32, eli paransin ennätystäni 1.23min. mutta tavoitteeni alittaa 2:50 jäi tänään kauaksi. Seuraavassa hieman päivän ja kisan kulusta:

Aamulla heräilin siinä 7.00 hujakoissa. Härväsin vermeet kasaan ja venyttelin hieman aamukankeaa ruhoa. Aamiaiseksi hieman mysliä, banaania ja vaaleaa leipää nassuun. Nälkä ei varsinaisesti ollut, sillä edellisinä päivinä oli tullut tankattua pastaa ja muussakin muodossa hiilareita aika messevästi. Klo. 9:00 jälkeen starttasimme automme Maijan kanssa ja haimme Z:n kyytiin. Kankaanpään maratonreitillä on yksi risteyskohta joka ohitetaan 10,55km reitillä kolmesti, joten olimme jo aiemmin sopineet että Z menee tuohon kohtaan mun henkilökohtaiseksi juottajaksi. Perillä siis etukäteen väsäämäni juomat Z:lle, itse verkkasin noin kilsan verran ja odottelin starttia. Lähettäjän komennosta ampaisin matkaan. Pian löysin suunnitellun vauhdin, joka oli siis siinä 4min./km hujakoilla. Kello kertoi, että eka neljästä 10,55km kierroksista hujahti juuri tavoitevauhtia. Helppoa juoksusta ei tulisi, sillä tuuli oli todella kova ja varsinkin yhdellä reitin edestakaisella osuudella se puhalsi takaisintulometkalle täysin vasten näköä. Pian toisen kierroksen alkukilometreillä muutaman kaverin porukka, joka oli aloittanut maltillisesti sai mut kiinni ja matkaa jatkettiin yhdessä. Porukasta oli hyötyä varsinkin tuolla mainitulla vastatuulipätkällä. Pian puolimatkan jälkeen kolmikko alkoi tehdä eroa muhun. 25km paalulla kello kuitenkin kertoi, että juoksin edelleen aivan tavoitevauhtia. Pian sen jälkeen reitti tekikin taas tämän pelätyn u-käännöksen. Eikä! Tuuli oli yhtynyt entiestään ja pyrki nyt oikein kunnolla uuvuttamaan juoksijaa. Kolmanne kierroksen aikana satoi myös rakeita, mutta onneksi raekuuro loppui juuri ennen tätä vastatuuliosutta. Ennen 30km paalua aloin tuntemaan selvää väsymystä. Siihen saakka juoksu oli sujunut ihan kivasti, mutta nyt alkoi painamaan ja oikein kunnolla. Viimeisen kierroksen alussa oli tunne, että kuinka helkkarissa mä jaksan tän lenkin vielä kerran?! Kulku oli kuitenkin ihan sidettävää 35km saakka kunnes oli taas aika kohdata vastatuuli. Parissa kohtaa vauhti tuntui suorastaan pysähtyvän väkisin, johtui varmasti myös huvenneista voimavaroista. Edestakaisen tieosuuden päätyttyä läljellä oli vielä noin 4km lenkki. Meno ei kuitenkaan helpottunut siinä pätkän vertaa vaan koko loppumatka oli todellista taistelua väsymystä vastaan. Helpottava maaliviivan alitus tapatui ajassa 2:57.32. Olo oli todella kaikkensa antanut. Suorastaan pyörrytti kun kävin tuolille istumaan. En ole kyllä koskaan missään kisassa joutunut näin koville.

Kuten jo todettua, ennätys syntyi, mutta tavoitteena ollut 2:50 alitus jäi haaveeksi. Kovan tuulen piikkiin voi laittaa ehkä noin 5min. joka vei kyllä voimia muultakin juoksulta kun vaan vastatuulipätkiltä, mutta ei ole todellakaan mitenkään sanottua, että ihanteellisissakaan olosuhteissa olisin tänään rajan rikkonut. Omat reenit menivät vuoden mittaan aivan suunnitellusti, joten ainostaan peiliin voi katsoa. Tämän päivän keliin nähden osaan kuitenkin olla tähänkin tulokseen tyytyväinen ja jäipähän ainakin tavoiteltavaa tulevaisuuteenkin. Myös oma tankkaus ja juominen kisan aikana onnistuivat loistavasti. Otin urheilujuomaa aina noin 3,5km välein ja geeliä muutaman kerran matkan aikana. Juomat olin laittanut pieniin pulloihin, jotka Z ojensi mukavasti suoraan käteen kisan aikana kuten myös geelit.

Sananen kisan järjestelyistä. Kaikki sujui hyvin ja mutkattomasti. Järjestäjien nettisivuilla oli jopa edellisenä päivänä tiedote, jonka mukaan suola-auto päivystää koko ajan ja tiet suolataan, mikäli ne jäätyvät ennen kisaan. Reitti oli myös hyvin merkitty ja valvottu. Samoin puku/suihkutilojen toiminta oli mutkatonta. Ainoa selvä miinus mitä kuulin (ja myös näin) oli juoksijoiden omien juomien toimitus virallisille juottopisteille. Itseäni tämä ei luonnollisesti nyt haitannut, mutta varoituksen sanana täytyy moista suunnitteleville sanoa, että kahdessa pisteessä kolmesta juomat oli jätetty kuljetuslaatikkoonsa, tai mikä lie sammio olikaan. Sieltä niitä oli todella mahdotonta ottaa juoksun aikana mukaansa pysähtymättä. No oli sekin sentää paremmin kun viime kesän Forssan Suvi-illassa, jossa järjestäjät olivat kuulemma laittaneet juoksijoiden omat juomat ämpäriin ojan pohjalle juomapisteen viereen. Tässä olisi paljon kehittämistä. Jos omat juomat luvataan toimittaa juottopisteille, pitäisi ne olla siellä oikeasti saatavilla eikä vain sinne "johonkin" toimitettuna.

Lopuksi isot kiitokset vaimolleni Maijalle, joka lähti minua kannustamaan. Kiitokset tietty myös Z:lle, joka hoiti juottamiseni ensiluokkaisesti, sekä mogulille, Terhille, Penalle ja muille tutuille jotka kannustivat mukavasti reitin varrelta. Teidän möly antoi oikeesti lisää virtaa vaikeilla hetkillä (joita loppupuolella kyllä riitti :-)

Ei jää tähän. Eiköhän ensi vuodeksi kehitellä uudet suunnitelmat ylimenokauden jälkeen...

6 kommenttia:

 1. Onnittelut enkasta!! Kyllä se sub 2.50 tulee sieltä vielä!!!

  VastaaPoista
 2. Ennätys on kuiten aina ennätys! En epäile yhtään ettei jo seuraavassa kisassa mene tuo tavoiteaika rikki.

  VastaaPoista
 3. Ei varmasti jää tähän... Onnittelut ennätyksestä !

  VastaaPoista
 4. Kiitos Mikko, Jari ja muta! Vaikka tuosta tavoitteesta jäinkin niin on silti aika voittajan olo, sen verran tuskaa oli viimeiset 13km + enkka lämmittää mieltä. Kyllä vakaa usko on, että 2:50 alitetaan seuraavalla kerralla. Pitää toivoa tällaisia vuosia enemmän, eli että pysyy näin ehjänä ja terveenä.

  VastaaPoista
 5. Kyllähän enkkaan saa olla tyytyväinen, vaikka tavoitteet olikin korkeammalla. Tuuli voi vaikuttaa todella paljon aikaan kuten arvelitkin, eikä päivän kunto ole aina paras mahdollinen vaikka olisi miten hyvin harjoitellut. Mutta kun juokset kaksi maratonia vuodessa niin vielä se sää ja päivän kunto osuvat kohdalleen samassa kisassa.

  VastaaPoista
 6. Näin on Timo tarkoituskin. Jos vaan ehjänä pysyn niin juoksen ensi vuonna sekä kevät- että syysmaratonin.

  VastaaPoista