sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Viikot 37 ja 38: Lapin reissu ja Kiimingin puolimaraton

Ma 9.9; i: 14km
Ti 10.9; a: 7km. i: 13km. Yht. 20km
Ke 11.9; a: 8km. i: 15km. Yht. 23km
To 12.9; a: 6km. i: keskivartalo- ja lonkkajumppa + 10km. Yht. 16km
Pe 13.9; lepo (illalla ajo Ouluun)
La 14.9; (ajo Oulusta Saariselälle) i: 6km
Su 15.9; a: 12km. p: 1h 45min. kävelyä tuntureilla. i: 7km. Yht. 19km

Viikko 37: juoksua yht. 98km

Alkuviikko ihan normaalia perusreeniä ilman kovempia rypistyksiä. Perjantaina alkoi loma ja suuntasimme Maijan kanssa töiden jälkeen kohti pohjoista. Ajoimme tosin vain Porista Ouluun saakka joka oli hyvä välietappi noin puolessa välissä matkaa. Mulla on sukulaisia Oulu pullollaan ja hyviä yösijoja riittää. Lauantaina jatkoimme sitten heti aamiaisen jälkeen kohti Saariselkää jonne ennätimme jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Illaksi saimmekin yllättäen vieraita mökillemme sillä entinen työkaverini Kirsi Huhtamäki sattui lomailemaan Saariselällä samaan aikaan. Olikin kiva nähdä pitkästä aikaa. Kävin illalla vielä fiilistelemässä vanhan reitin metsän halki latupohjien varteen. Hyvin muistin maisemat vaikka edellisestä kerrasta mökillämme olikin kulunut luvattoman monta vuotta. Sunnuntaina sitten itse asiaan. Kiskoin heti aamusta suunnistuskengät jalkaan ja juoksin metsän ja polkujen kautta läheisen tuntirin Ahopään huipulle. Päivällä hurautimme ensin autolla Kiilopään retkeilykeskukseen josta kävimme Maijan kanssa Kiilopään huiputtamassa ja muuten vaan reippailimme hienossa ruskamaastossa aavoilla tuntureilla. Illalla sitten vielä löysä saunalenkki, jonka jälkeen kyllä tiesi ulkoilleensa.

Ma 16.9; a: keskivartalojumppa. i: 15km
Ti 17.9; p: 20km
Ke 18.9; a: 12km. p: 2h kävelyä poluilla ja tuntureilla
To 19.9; p: reippailua mökin lähimaastossa. i: 11km, lopussa 3x100m kiihdytykset
Pe 20.9; lepo (ajo Ouluun Saariselältä)
La 21.9; p: 3km + Kiimingin puolimaraton: 1:19.52. Yht. 24km (illalla ajo Oulusta Poriin)
Su 22.9; p: lonkka-, akilles- ja jalkateräjumppa. i: 11km

Viikko 38: juoksua yht. 93km

Lapissa oli tarkoitus lenkkeillä ainakin osin aivan eri tyyliin kuin kotimaisemissa. Maanantain lenkki oli ihan tavallinen latupohjia pitkin. Pitkät mäet tuntuivat tosin siinäkin jaloissa mukavasti. Tiistaina päätin sitten vetää pidemmän lenkin "suunnistustyyppisesti". Nastarit siis jalkaan ja menoksi. Ensi metikön läpi Ahopään juureen vievälle reitille josta sitten täysin poluila syrjään ja tuntureita ylös kirmaamaan. Ahopäiden ylitys sujui yllättävänkin kevyesti, mutta poroaitaa seuraileva Kiilopään rinteen nousu tuntui kestävän ikuisuuden. Huipulla hengitys pihisi ja pulssi takoi hullun raivolla. Hyvin kuitenkin jaksoin pienten mutkin kautta takaisin. Lenkille tuli mittaa noin 20km, mutta tuntui kyllä huomattavasti pidemmältä. Tuo tiistain lenkura painoi aika lailla jaloissa vielä keskiviikkona ja torstainakin, vielä kun lenkkien lisäksi tuli käveltyäkin tuntureilla ja poluilla aika ravakasti. Mietinkin, että tämä tuskin on ihanteellista reeniä lauantaina juostavaa Kiimingin puolimaratonia ajatellen, mutta ei tässä nyt puolikkaalle tähdätäkään.

Perjantaina ajelimme sitten Saariselältä Ouluun. Lauantaina oli sitten vuorossa puolimaraton Kiimingissä. Sää oli tosi hyvä juoksua ajatellen, +11C ja aika tyyntä. Lähtöhetkellä tihuutti hieman vettä mutta ei lainkaan häiritsevästi. Vedentulo lakkasi täysin jo ennen puolimatkaa. Itse kisa sujui ihan mukavasti. Olen aikaani suht tyytyväinen kun otetaan huomioon viikon reenit ja edellisen päivän pitkä autossa istuminen. Ensimmäinen kymppi suhahti peräti 36.50 joka oli lähes 50s kovempaa kun kesäisessä ennätysjuoksussani. Fiilis oli kuitenkin tosi hyvä joten moinen ei huolettanut. Juoksin Limingan Jani Määtän ja Tornion Arvi Kolehmaisen kanssa yhtä matkaa. 14km paalun jäljeen aloin saamaan heihin eroa vaikka en mielestäni mitenkään erityisesti kiristänyt. 16km jälkeen reitti teki u-käännöksen ja huomasi eroa tulleen jo useita kymmeniä metrejä. Juoksu tuntui tosi kevyeltä, itse asiassa tuntui että tätähän jaksaisi vaikka kuinka pitkään. Katsoin kellosta että loppuaikakin tulee olemaan siinä 1:18 tietämissä ellei allekin. Pari kilometriä myöhemmin alkoi kuitenkin täysin yllättäen painaa. Hengitys teki töitä paljon raskaammin ja kepeä meno vaihtui raskaaksi ruhjomiseksi. Viimeisen kilsan alussa huomasin mutkassa että Kolehmainen oli jättänyt Määtän ja saavutti nyt mua vauhdilla. Tämä tästä nyt vielä puuttui. Pitäs kehittää jonkimoinen kiri jostakin. Koetin runnoa kovempaa mutta vauhti ei kyllä noussut juuri lainkaan. Arvin hengitys ja askeleet kuuluivat aina vain lähempänä mutta maaliviiva armahti ajassa 1:19.52 ja voitin Arvin 2 sekunnilla.

Tapahtuma oli erittäin mukava ja maalissa oli mukava turista muiden juoksijoiden kanssa. Olen Oulun seudulla kisannut monesti aiemminkin ja näihin tiettyihin samoihin janttereihin törmää joka kisoissa. Todellinen puolimaratonkone Jouni Holappa juoksi oma ennätyksensä 1:12.48. Jouni juoksee puolikkaita hirmu usein, mutta täysi maraton on vielä korkkaamatta. Houkuttelinkin miestä tekemään debyytin Kankaanpäähän 19.10 ja hän kertoikin ajatuksen maratonin juoksemisesta alkaneen mieltä kutkuttamaan. Hienoa! Mainittava on vielä todellinen maratonK.O.N.E Teemu Piksilä, joka juoksi taas kaukana muiden edellä soolona voittoon ajalla 2:29.29. Vaatimattomasti toinen 2:30 alitus Teemulle 2 viikon sisään (edellinen Vaasassa 7.9) ja maraton oli miehelle tänä vuonna jo kuudes. Aivan käsittämätön kaveri! Täällä ainakin otetaan kuvitteellinen hattu päästä ja kumarretaan syvään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti